Vodja lahko s svojim vedenjem dviga organizacijski naboj

O pomembni vlogi vodstva smo že govorili tukaj. Danes pa se bomo predvsem osredotočili na integrirano vedenje pri vodilnem kadru ter njegovem vplivu na organizacijsko energijo. Raziskovalci so ugotovili, da v razvoju produktivne energije pomembno vlogo igrajo tako čustveni, kognitivni kot vedenjski mehanizmi. Tako lahko sklepamo, da integrirano vedenje vodstva vpliva na organizacijsko produktivno energijo ravno tako preko teh mehanizmov.  V nadaljevanju bomo najprej opisali, kaj je to integrirano vedenje vodstva ter se nato sprehodili skozi tri mehanizme, preko katerih takšno vedenje povzroča dvig produktivne energije.

Integrirano vodstveno vedenje: Kaj je to?

Ko govorimo o integriranem vedenju vodstva, imamo v mislih vedenje, ko vodje skupaj sprejemajo pomembne odločitve, si delijo informacije in odkrito izražaj mnenja ter vzajemno sodelujejo. Prav tako imamo v mislih konsistentno vedenje skozi čas in različne situacije, da si lahko podrejeni ustvarijo sliko o ravnanju vodstva, kar ustvarja občutek varnosti in krepi produktivno organizacijsko energijo.

Čustveni mehanizem integriranega vedenja

Kadar je vedenje vodstva konsistentno skozi čas in različne situacije, kar je značilno za integrirano vedenje, to povzroči  več pozitivnih čustev kot so vznemirjenost, entuziastičnost in inspiracije pri zaposlenih. Prav tako vedenjsko integrirane vodje spodbujajo sodelovanje med različnimi sloji zaposlenih, kar se kaže v dobrem delovanju timov, odprti komunikaciji in jasnih načrtih, o tem kaj je potrebno storiti. Prav tako zaposleni poročajo, da ob takem delovanju čutijo manj pritiskov in so bolj pripravljeni vlagati trud v delo. Pri pogostejšem razkrivanju pozitivnih čustev, zaposleni prepoznajo tako čustva drugih kot tudi lastna čustva in delijo izkušnjo pozitivnega čustvovanja in vznemirjenja, ki je povezana z delom, kar povečuje produktivno energijo. V nasprotju pa vedenje vodstva, ki ni integrirano med zaposlene vnaša več negativnih čustev kot so frustracija, razdražljivost in jeza.

Kognitivni mehanizem integriranega vedenja

Kadar je vedenje vodstva integrirano si bodo zaposleni ustvarili pozitivno mnenje o tem, kako različne vodje delujejo enotno in skupno, s cilje, da uspešno vodijo organizacijo. Izkazalo se je, da kadar imajo zaposleni takšno, pozitivno, mnenje o vodstvu, vlagajo več kognitivnega napora v delo, hitreje rešijo probleme povezane z delom ter pogosteje razmišljajo konstruktivno. Kadar pa vedenje vodstva ni integrirano, pa zaposleni lahko pogosteje opazijo razlike med tem kar vodje delajo in kaj govorijo, pa naj gre za direktno interakcijo ali pa prenos informacij preko sodelavcev ali celo javnosti.  Posledično morajo več časa in truda vložiti v to, da presodijo ravnanja vodstva, da se odločijo, katerim navodilom bodo sledili in tako manj energije ostane za opravljanje dela.

Vedenjski mehanizem integriranega delovanja

Če je vedenje vodstva integrirano, pa se to odraža tudi v vedenju zaposlenih. Vedno namreč kaj se od njih pričakuje, katero vedenje bo nagrajeno in katero bo povzročilo negativne posledice. Tako delujejo osredotočeni na trenutno delo in se ne ukvarjajo s špekulativnimi mislimi, o tem, kaj se lahko morda zgodi v prihodnosti.  Kot rezultat tega lahko opazimo tudi večje zaupanje v sposobnosti ter verjetje v dosego ciljev. Če pa vedenje ni integrirano, zaposleni lahko zasledijo na različnih mestih različne izjave o isti delovni nalogi ter se tako začnejo spraševati o pravih ciljih. Postanejo zmedeni o tem, kateri cilji so zares pomembni in katere naj poskušajo doseči sprva, kar pa povzroči izgubo nekaj organizacijske energije.

Vir:

  • Raes, A., M. in Bruch, H. (2013). How top management team behavioural integration can impact employee work outcomes: Theory development and first empirical tests. Human relations, 66,(2), 167-192.

Bi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preprečili energetski mrk? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending