Pogled na organizacijsko energijo malo drugače-1. del

Energija je zelo težko opredeljiv pojem, a kljub temu je bila že dolgo predmet raziskovanja in opisovanja. Kako tudi ne, saj je energija tista, ki omogoča premikanje, rast, dihanje, razmnoževanje-skratka omogoča življenje. Energijo so opazovali že Egipčani ter ji pripisovali zdravilne učinke. Prav tako so ji pozornost že pred tisočimi leti namenjali tudi v Indiji in na Kitajskem. Skozi zgodovino so znanstveniki iz različnih področji opisovali energijo. Zato poznamo veliko oblik energije ter poimenovan, a vsi imajo nekaj skupnega: energija omogoča, da se nekaj stori. Kljub temu, da je ne moremo videti, lahko vidimo posledice njenega delovanja. Tako so to mišljenje prenesli tudi na področje dela in organizacij ter predpostavili, da je energija kapaciteta, ki omogoča delo. Tudi na tem področju je mogoče zaslediti številne modele, ki opisujejo energijo v organizacijah.

Danes vam bomo predstavili model, ki predpostavlja, da je organizacijsko energijo mogoče zaslediti v 7 oblikah. Vseh 7 dimenzij naj bi bilo prisotnih v vseh organizacijah in med seboj prepletenih. Vendar je v vsaki razmerje nekoliko drugačno, kar da vsaki organizaciji svoj edinstven energijski pečat.  Pomembno je, da zna organizacija prepoznati, kje prihaja do zastojev energije ter na ta način lažje pripomore k ”zdravju” organizacije. Da boste lažje pozorni na ključna področja ”zdravja”, na katerih je dobro delovati tudi preventivno, vam bomo v nadaljevanju predstavili prve 3 ter vam dali nekaj dni časa, da jih opazujete v lastnem okolju, nato pa vam predstavimo še preostala 4.

  1. Energija inspiracij

Na tem področju na kvaliteto energije vplivajo višji cilji in smotri. Posamezniki delujejo produktivno, kreativno in entuziastično, če verjamejo, da delujejo in prispevajo k nekemu višjemu smislu. Pri tem lahko pomagajo dobro opredeljene in predstavljene vizije ter poslanstva organizacije, ki se ne nahajajo samo na papirju, vendar jih je moč zaslediti tudi v vsakodnevnem delovanju.

  1. Energija integriranosti

Ta vrsta energija se nanaša na stopnjo povezanosti. Kot mora posameznik za učinkovito delovanje doseči  sodelovanje med  levo in desno polovico možganov, med mislijo in telesom, med zavednim in nezavednim ter med moškimi in ženskami, mora tudi organizacija krepiti sinergije in sodelovanje med posameznimi člani. Krepiti mora zavedanje, da ljudje niso več ločena individualna bitja, temveč ena organizacija, ki tudi ni ločena od okolja, vendar diha in deluje v sodelovanju z njim. Skrbeti mora za integracijo med različnimi subkulturami ter poskrbeti, da je organizacija kot celota pripravljena sprejeti spremembe in novosti ter tako skupaj slediti cilju, ne glede na morebitne medsebojne razlike.

  1. Energija pomena

Energija pomena ima opravka z vrednotami in prepričanji, njihovim izražanjem, v smislu predstavljanja lastnega prepričanja kot tudi v smislu komuniciranja z drugimi ter presojanja njihovih vrednot.  Če želimo, da je energija pomena kvalitetna, moramo v organizaciji strmeti k resnici in odkritosti. Pri tem nam lahko v veliki meri pomaga odprta komunikacija, ki gradi tudi zaupanje med zaposlenimi, kar posredno pripomore k večjemu medsebojnemu sprejemanju. Po drugi strani pa je pomembno, da je organizacija vseskozi v procesu učenja, osvajanja novega znanja, kajti tako lahko goji vrednote in prepričanja, ki ne bodo temeljile na ozkih pogledih le nekaterih v podjetju, temveč bodo postale sprejemljive za vse zaposlene.

Vir:


Bi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preprečili energetski mrk? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending