Upravljajte tudi s svojo energijo, ne samo s časom

Steve Wanner je zelo spoštovan 37-letni partner pri Ernst & Young. Je poročen in ima 4 otroke. Ko smo ga srečali nekaj časa nazaj, je delu posvečal 12 do 14 ur na dan. Počutil se je izčrpanega in je težko našel dovolj časa in energije, da bi preživel kvaliteten čas z družino, kar pa je v njem zbujalo občutke krivde in nezadovoljstva. Pojavili so se tudi drugi problemi: težave s spanjem, pomanjkanje časa za telovadbo, redko uživanje zdravih obrokov in pogosto uživanje nezdrave hrane, po navadi kar za pisalno mizo.

Vendar Stevova izkušnja ni tako nenavadna ter neznana. Veliko ljudi se je uklonilo vse večjim zahtevam delovnih mest v današnjem času ter delovnim obveznostim posveča čez dalje več časa. Vse to pa terja posledice tako na fizični, mentalni in čustveni ravni. Prav tako se pojavi manj učinkovito delo, več stvari nas pri delu zmoti in pojavijo se različne zdravstvene težave. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi pri projektu Energija, kjer so sodelovali s tisočimi managerji in vodjami. Le ti poročajo, da se še nikoli niso tako močno gnali pri delu ter se tudi še nikoli niso tako konstantno počutili, da so na robu svojih zmožnosti.

Glavni problem pri dolgem delovniku je, da je čas končen vir. Energija pa je povsem drugačen fenomen. V fiziki je definirana kot kapaciteta za delo. Energija, ki je potrebna za delo, prihaja iz 4 glavnih izvorov: telo, čustva, misel in duševnost. Vsak izmed izvorov energije se lahko sistematično poveča in občasno obnovi s pomočjo določenih ritualov.

Več o tem, kako je to mogoče izvesti, pa si lahko preberete v članku Manage Your Energy, No Your Time, avtorjev Schwartz in McCarthy, ki je dostopen na: https://hbr.org/2007/10/manage-your-energy-not-your-time


Bi tudi vi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preverili vire energije, ki vlada v vašem podjetju? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj.

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending