Kdo so prejemniki priznanj Dobre organizacijske energije 2022

IMG_0954

Od leve proti desni Mojca Bratuš (AQUASYSTEMS) Maja Špenko in Jasmina Goleš (AJPES), Alenka Malenšek Breznik (STO), Danijela Brečko (SOFOS, vodja projekta), Maja Pak (STO), Danaja Postružnik, Gaja Pikapolonica Cvikl Postružnik in Natalie Postružnik (INSIGHTS), Dušan Ogrizek (LINEAL), Ilijana Šuligoj Javornik (RLS Merilna tehnika), Marina Jozić (EOS KSI) in Urška Merljak (INTINITI, moderatorka) Foto: Arhiv Sofos

Koliko produktivne energije premorejo slovenske organizacije in podjeta v Sloveniji ob izteku leta 2022?

 

Agilnost in inovativnost sta postali novi gesli uspeha. Korporacijske zmage še nikoli niso bile bolj odvisne od ljudi, ki lahko prispevajo več kot le dobro opravljeno delo. Da pa lahko organizacije posežejo onkraj dobrega dela posameznikov in naredijo resnične preboje, je potrebna je prava energija, močna in produktivna.  

7. decembra 2022, smo obeležili letni zaključek projekta Organizacijska energija, kjer vsako leto merimo energijo v organizacijah in odkrivamo, koliko produktivne energije premorejo podjetja in organizacije.  Le to odkrivamo skozi matriko štirih vrst energij, poleg energije produktivnosti so lahko prisotne še energija udobja, energija malodušja ter energija razjedanja. Kajpak slednji dve predstavljata  grožjo vsakemu podjetju. 

 

In kakšna je energija v Sloveniji leta 2022? 

Rezultati merjenja 2022

Kazalci so se pri vseh vrstah energije (vsaka energija se meri v razponu od 0-100 točk) znova  izboljšujejo, kar je prikazno na sliki za obdobje treh let.

V letu 2022 se je  produktivna energija povišala za dve točki, prav tako pa se je  povišala energija udobja, znižali sta se energija malodušja – le ta kar za 7 točk, kar je zelo spodbudno, energija razjedanja pa se je prav tako znižala za 6 točk.

Letos se je gospodarski sektor bolje odrezal  v primerjavi z negospodarskim (lani je bilo ravno obratno) in dosegel povprečni indeks 3,17, negospodarski sektor pa 2,51. Razlika je najbolj očitna ravno pri energiji produktivnosti, kjer gospodarski sektor dosega 73 točk, negospodarski sektor pa za 10 točk manj (63 točk).

Gospodarstvo - Javni sektor 2022

Rezultati energijskih lestvic 2020-2022

Prejemniki certifikatov dobre organizacijske energije 2022

Letos je dober indeks organizacijske energije (2,50 ali več) izkazalo 7 organizacij, ki smo jim na dogodku slavnostno podelili certifikate Dobra organizacijska energija. 

Certifikate so prejeli: 

  • AJPES
  • AQUASYSTEMS d.o.o.
  • EOS KSI d.o.o.
  • INSIGHTS, d.o.o.
  • RLS MERILNA TEHNIKA, d.o.o.
  • LINEAL d.o.o
  • SLOVENSKA TURISTIČNA ORGANIZACIJA

Prejemnikom certifikatov Dobra organizacijska energija  iskreno čestitamo!

Predstavitev zmagovalcev izbora Organizacijska energija 2022

Med dobitniki certifikatov Dobra organizacijska energija smo podelili še nagrade za najvišji indeks organizacijske energije v kategoriji mikro in malih podjetij ter v kategoriji srednje velikih podjetij (v kategoriji velikih podjetih nihče ni dosegel indeksa 2,5).

  • V kategoriji  srednje velikih podjetij je je nagrado prejelo podjetje RLS Merilna tehnika iz Žej pri Komendi z indeksom: 3,55.
  • V kategoriji mikro in malih podjetij je nagrada pripadla družbi Insights iz Maribora z indeskom: 7,57.
Zmagovalec_izbora-IKONA-2

RLS, merilna tehnika

zmagovalec izbora v kategoriji srednje velikih podjetij

Podjetje RLS, Merilna tehnika deluje v  panogi Izdelki široke rabe in industrijski izdelki in je letošnji rekorder med srednje velikimi podjetji.  Ob neverjetno hitri rasti, v zadnjih treh letih beležeijo 40% rast, jim uspeva ohranjati dobro energijo, zavzete in energične zaposlene. Pravijo, da je to povesano s spremembami, ves čas se nekaj dogaja in to jih drži v kondiciji. Inovativnost je zapisana v sam DNK podjetja.  Ljudem dopuščajo, da razmišljajo po svoje in prav vsi so uspešni – le pravo vlogo morajo imeti. Vrhunskih strokovnjakov  v RLSju tujina ne privlači, prej obratno, RLS je magnet za tuje strokovnjake. 

Morda tudi zato, ker ne prisegajo na natančno oblikovane cilje. Glavni cilj je vsako jutro priti v službo, potem pa jih okolje ustvarjalno »posrka« in v sodelovanju z drugimi se začnejo rezultati spontano udejanjati v stilu “Do your best”.  

Certifikat prejema Ilijana Šuligoj Javornik, direktorica kadrovskega področja.  

Zmagovalec zibora 2022_RLS

INSIGHTS, družba za odkrivanje in razvoj potencialov

zmagovalec izbora v kategoriji mikro in malih podjetij

 

»Bodite avtentični, iskreni in proaktivni,« je ob prevzemu nagrade poudarila mag. Natalie Cvikl Postružnik, prokuristka podjetja Insights, ki je certifikat prevzela hkrati z obema hčerama – Danajo in Gajo Pikapolonico, prav tako prokuristkama. Družba Insights  je namreč družinsko podjetje, ki šteje 11 sodelavcev. Delujejo po načelu; Uvidi modrosti – z radovednim veseljem do srčnega živjenja. V letu 2022 so se prvič odločili za merjenje organizacijske energije in že prvič jim je uspelo doseči zavidljiv indeks 7,59, kar je tudi najvišje izmerjen enotni indeks organizcijske energije v Sloveniji od leta 2016. V družbi skrbijo za dobro počutje sleherne_ga sodelavke_ca, čeravno so geografsko precej razpršeni. Med drugim imajo sodelavca tudi v JAR (Južno Afriški Republiki), vendar pa se iskrena predanost poslanstvu s pravo energijo očitno zelo dobro prenaša tudi na daljavo.

Certifikat prevzemajo mag. Natalie Cvikl Postružnik, Danaja Postružnik in Gaja Pikapolonica Cvikl Postružnik, prokuristke podjetja

Insights - zmagovalec izbora 2022