Pravica do lenobnosti

Lenoba je že pregovorno grdoba vseh grdob. V sodobni hiperproduktivni družbi je ena najbolj nezaželenih lastnosti, lenuh pa zmerljivka.  Tudi mi smo opozorili, da je ena izmed pasti, ki znižuje organizacijsko energijo, zanka lenobnosti. Nekatera podjetja se v to zanko ujamejo predvsem iz dveh razlogov. Prvi se nanaša na nenehen uspeh v razmeroma stabilnem tržnem okolju. Zaradi pretekle uspešnosti uživa podjetje v varnem in nevtralnem položaju, a ne zaznava pritiskov iz okolice. Kadar podjetje zazna nujno potrebo po spreminjanju, ima velike težave, kajti ne želijo spreminjati obstoječega modela delovanja. Vendar pa takšen odpor do sprememb in lenobnost lahko privedeta do propada podjetja. Vzrok za lenobo pa so lahko tudi dolgotrajne faze, ko podjetje deluje pod lastnimi zmožnostmi. Zaposleni dosegajo povprečne rezultate, saj je delo lahko preveč ali premalo zahtevno glede na njihov potencial. Takšna obdobja s seboj prinesejo frustracije, zdolgočasenost in nezaupanje v lastne sposobnosti ter zmožnosti.

A vendar človeško telo in um potrebujeta počitek. Zgodovina nas uči, da so se najbolj briljantne ideje genialcem porodile prav v trenutkih brezdelja – denimo Newtonu, ko je počival pod jablano, in Arhimedu, ko se je kopal. Vendar živimo v času, kjer sledimo besedam: ”Višje, močneje, hitreje, bolj produktivno”. Tako se zdi, da si preveč prostega časa in brezdelja ne smemo privoščiti oziroma si ga včasih celo ne znamo.  Tudi mi smo že opozorili, da je hitro lahko usodno, če preveč zahtevamo od sebe in tudi popolno ni več dovolj. Več o tem si lahko preberete:

O lenobi so z različnih zornih kotov govorili v spodnji oddaji. Vabljeni k ogledu zanimive oddaje Pravica do lenobe!

lenoba


Bi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preprečili energetski mrk? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending