Zakaj 8 urni delovnik ni optimalen?

Osem urni delovnik se je izkazal za neučinkovit način dela. Če želite biti maksimalno produktivni, morate poskusiti odpraviti tak način dela in najti pravega, ki najbolj ustreza vam in vašemu delu.  Osem urni delovnik je bil uveden med industrijsko revolucije z namenom, da bi zmanjšali število delovnih ur, ki jih mora opraviti delavec v proizvodnji. Tako so za tisti čas dobili bolj human način dela, ampak le ta v današnjem času ni več tako relevanten. Tako kot naši predniki tudi mi pričakujemo, verjamemo, da moramo delati 8 ur v kontinuiranem bloku, ki vsebuje zelo malo ali skoraj nič odmorov. Nekateri tako delajo tudi med odmori, ki so namenjeni kosilu. Vendar nas takšna dejanja ne pripeljejo do večje učinkovitosti, prej nas vlečejo nazaj.

Najboljši način organizacije dneva

Glede na raziskave, je možno trditi, da dolžina delovnika, ni pomembna za učinkovito ter dobro opravljanje dela. Pomembna je predvsem organizacija in struktura delovnega dne. Tako so bili ljudje, ki so v svoj delovni čas vnesli nekaj odmor, bolj produktivni od tistih, ki so delali nepretrgoma.  Raziskave, ki so se osredotočale na delovne navade zaposlenih, ugotavljajo, da je najboljše razmerje 52 minut dela, ki mu sledi 17 minut odmora. Ljudje, ki so sledili temu ritmu so lahko ostali osredotočeni na delo dlje časa in ga opravljali bolj kakovostno. V tem času so bili prav tako 100% predani nalogi, ki jo morajo znotraj tega obdobja opraviti. Niso ”samo na hitro” preverjali svojih Facebook profilov ali skupaj s fotografijam prijatelja, ki so jih dobili po mailu, odpluli okrog sveta. Ko so se začeli počutiti utrujene, so delo za nekaj trenutkov prekinili ter spet nadaljevali kasneje s polno paro.  Tako smo opisali način kako najlažje premagamo utrujenost in distraktorje na delovnem mestu.

Pa vseeno ne smemo spregledati, da morajo odmori biti odmori v pravem pomenu besede. Ne smemo se prepustiti, da nas delovne obveznosti tako zasvojijo, da ne poslušamo svojega telesa. Prav tako je bolje, da med odmori odidemo na sprehod kot pa da pogled usmerimo na Facebook ali Youtube.  Prav tako imamo ljudje med seboj različne načine menjavanja visoko in nizko produktivnega obdobja. Zato bomo sedaj spoznali 4 načine, s katerimi lahko ugotovite, kakšen je vaš popoln ritem:

  1. Po navadi v začetku dneva načrtujemo dejavnosti, ki jih moramo postoriti do konca dneva, tedna, meseca. Veliko bolj učinkoviti bomo, če se bomo osredotočili na načrtovanje dejavnosti, ki jo moramo opraviti točno sedaj. Če je pred nami zahtevna naloga, vam priporočamo, da jo razbijete na več enakih delov, med njimi pa si vzamete odmor, ki ga potrebujete, ko vam pade koncentracija. Večini ljudi pozornost in produktivnost upadeta po eni uri intenzivnega dela.
  2. Delo v intervalih deluje zato in samo, če izkoristimo visoko stopnjo energije in jo usmerimo v visoko raven koncentracije za kratek čas. Če ta čas porabimo za pisanje sporočil, preverjanje mailov, Facebooka porušimo celoten namen takšnega pristopa.
  3. Omenili smo že, da so bili bolj produktivni zaposleni, ki so si znali vzeti odmor med delom. Vendar tudi znotraj te skupine so raziskovalci odkrili pomembne razlike. Veliko bolje so se odrezali zaposleni, ki so se odmaknili od računalnika, telefona in lista, na katerem imajo zapisane vse obveznosti. Odmori, ki so potekali v obliki sprehodov, branja, klepetanja so bili daleč najbolj učinkoviti. Na naporen dan se nam morda zdi prebiranje mailov dober način sproščanja, a vendar se je dobro tej misli upreti tudi ob takih dnevih.
  4. Pomembno je, da ne čakate na trenutek, ko ste že popolnoma utrujeni, takrat je namreč že prepozno. Zato je najbolje, da se držite svojega načrta in se izognete, da bi do takšnega stanja prišlo.

Spoznali smo nekaj nasvetov, ki lahko spremenijo vaš delovni ritem ter privedejo do večje učinkovitosti. Kljub temu se moramo na vsake spremembe najprej navaditi in ne pričakovati preveč v kratkem času. Vseeno pa upamo, da vam kakšen nasvet pride prav in vam pomaga na vašem delovnem mestu.

Vir:

Bradberry, T. (2016). Why The 8-Hour Workday Doesn’t Work. Pridobljeno, 14.6.2016, na spletni strani: http://www.forbes.com/sites/travisbradberry/2016/06/07/why-the-8-hour-workday-doesnt-work/2/#12fea9286663