Moški odidejo v svoje votline, ženske pa začnejo govoriti

Konflikti- situacije, ki pripeljejo do velike porabe energije in s seboj prinašajo negativno.  A moramo se zavedati, da so sestavni del našega življenja, tudi na delovnem mestu. Velikokrat  do konfliktov prihaja zaradi razlik. Poznamo številne razlike med zaposlenimi, a danes se bomo osredotočili na razlike med spoloma.

Ena od največjih razlik med moškimi in ženskami na delovnem mestu se skriva v načinu, kako se lotevajo težav. Ko se moški sooči s težavo, je njegov odziv, da ‘odide v votlino’ in jo sam reši, ženska pa skuša z govorjenjem o njej k njenemu razreševanju pritegniti tudi druge. Zato moški delujejo bolj samozavestno, ženske pa vzbujajo vtis, da so bolj pripravljene na sodelovanje. Če te razlike na delovnem mestu zaposleni ne razumejo, zaradi nje nastajajo med spoloma trenja in napetosti.

Reševanje težav s strani moških

Moški bo težavo najprej ocenil in razmislil, kako bi jo rešil sam.  Ugotovitev, da to lahko stori, spodbudi njegovo samozavest in energijo, ki sta potrebni, da se težava odpravi. Če mora čakati na druge, preden lahko kaj stori, se njegov stres poveča. Za moškega odvisnost od drugih tedaj, ko ni treba, pomeni tratenje časa in energije. Da bi zmanjšal stres, je nagnjen k temu, da vodi in sledi. Lahko si zaželi, da bi vse naredil sam, lahko pa tudi podpre drugega, ki bo to naredil. Sodelovanje moškemu ne dene najbolje. Poleg tega, da neodvisno delovanje zmanjša moški stres, požanje tudi večje priznanje. Pri košarki lahko koše dosega veliko igralcev, za zmagovalca pa imajo kljub temu tistega, ki na koncu doseže zmagoviti koš. Iskanje priznanj je naravno in to še posebej velja na delovnem mestu. Težava je lahko odpravljena, a če drugi ne vedo, da ste za njeno odpravo zaslužni vi, priznanja za to ne boste dobili. Moški merijo sami sebe in drug drugega z merilom svojih dejanj, rezultatov in dosežkov. Večja plača, napredovanje, povečan tržni delež in povečana prodaja so posledica kopičenja ”priznanj” za vaše dosežke. Lahko ste eden od vodilnih strokovnjakov na svojem področju, a če za to nihče ne ve, ne dobite priložnosti, ki si jo zaslužite.

Reševanje težav s strani žensk

Ženske na težave gledajo drugače. Njihovo reševanje je priložnost za sodelovanje in skupinsko delo. Z ženskega zornega kota se zdi, da če delo lahko opravi en sam, ga morda lahko še bolje opravita dva.  Pri ženskah so v razreševane težav vključeni vsi tisti, ki so sposobni ustrezno pomagati. Ženske izkazujejo spoštovanje in upoštevanje tako, da v reševanje težav vključijo druge. Izključevanje drugih pomeni, da jih ne spoštuješ kot enake ali sposobne za pomoč, zato je to, da nisi vključen v razreševanje težav zlahka vzeti osebno ali kot žalitev. Celo, če ženska čuti, da je težavo sposobna odpraviti sama, bo vseeno spoštovala potrebe drugih in jih vključila v razreševanje. Tako gradi zaupanje v delovnih odnosih. Če razreševanje težav deli z drugimi, s tem še ne želi povedati, da je sama ne bi mogla razrešiti. Ženska dokazovanju, da lahko sama opravi delo, ne pripisuje velike teže in pozornosti. Namesto tega želi  sodelavcem, vodjem ali zaposlenim dati priložnost, da se vključijo v razreševanje težave. Sodelovanje je eden od učinkovitih načinov za razreševanje težav pri ženskah. To lahko prinaša različne koristi-ali pa tudi ne. Lahko, da ima sodelavec podobno težavo, ki jo je mogoče rešiti hkrati. Morda celo dela kaj, kar bi lahko prineslo rešitev težave, tako da bi bila neodvisna rešitev odvečna, ali pa ima kake dodatne vire, ki bi jih lahko uporabili pri razreševanju težave.  Tega zornega kota je sodelovanje podobno sajenju semen na vrtu. Nikoli ne veste, katera bodo na koncu vzklila, vendar bi bilo neumno, če nebi poskusili. Ob tem je zelo pomembno tudi to, da sodelavci dobijo občutek, da njihovih potreb in talentov ne zanemarjajo.

Spoznali smo kako na težave in reševanje gledajo moški ter ženske. Če delujejo skupaj lahko prihaja do težav, če niso pripravljeni sprejeti razlik med njimi.  Za zaključek podajamo primer, kjer se vidi kako na težave in ravnaje gledajo moški ter kako ženske. Podana pa je tudi rešitev kako se težavam na račun različnosti lahko izognemo.

Karin dela na prodajnem oddelku. Dobi sporočilo, da prodaja v neki državi zaostaja. Na novico se odzove tako, da se o tej nepričakovani težavi pogovori s sodelavci in svojim vodjem. Po nekaj pogovorih s sodelavci se dogovori še za sestanek z vodjo in predstavi težavo. Še pred sestankom ugotovi, da obstaja očitna rešitev. Ker gre za tako veliko težavo, čuti, da mora v njeno razreševanje vključiti tudi Davida, svojega vodjo.  Ženskam se namreč zdi nevljudno, če koga izključite iz tako pomembne zadeve, čeprav je rešitev očitna.

Ko vstopi v Davidovo pisarno, ima jasno pred očmi, kaj je treba storiti, vendar tega ne pove takoj. Predstavi težavo in vpraša Davida, kaj on misli, da bi bilo potrebno narediti. On ji pove za očitno rešitev in ona se strinja z njim ter odide, da bi jo uresničila.

Karin odide s sestanka v dobri veri, da je dokazala, kako je skrbna in sposobna. Vendar David na to ne gleda tako. Po sestanku se namreč sam pri sebi sprašuje: ” Zakaj je prišla k meni? Rešitev je bila očitna. Nisem prepričan, ali je sposobna opravljati to delo.”

Temu bi se bilo mogoče izogniti. Ko se Karin obrne na vodjo, mora za obravnavanje težave porabiti čim manj časa. Namesto, da Davida povpraša za rešitev, mu mora povedati za rešitev, ki jo že ima v glavi. Tako bo tudi  David vedel, da je sposobna.

Vir:

Gray, J. (2002). Mars in Venera na delovnem mestu. Mladinska knjiga, Ljubljana.


Bi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preprečili energetski mrk? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending