5 korakov za odlično energijo

”Ključ do dobre energije je ritmično ustvarjanje, porabljanje in obnavljanje energije. To pa se kasneje kaže v obliki visoko produktivnih delovnih dneh, ki nas ne pustijo pretirano utrujene. ” Al Lee

Za dobro energijo lahko poskrbimo tudi sami. Preverite 5 korakov, ki vam pri tem lahko pomagajo:

  1. Ustvarite seznam stvari, ki vam dajejo energijo- na ta seznam lahko uvrstite igranje z otroki, pogovor ali sprehod s partnerjem, skratka katerokoli dejavnost, ki vam povrne energijo. To so stvari, ki nas premamijo kadar imamo dovolj prostega časa. Torej stvari, ki jih cenimo in za nas predstavljajo dragocenosti. Obdržite ta seznam nekje na dosegu oči, kajti le tako vas bo spisek vseskozi opominjal, kaj morate vsaj nekaj časa početi vsak dan, da boste prekipevali od energije.
  1. Prenehajte delovati kot da tečete maraton, ampak raje delajte šprinte. Če na delovnem mestu tečete iz enega sestanka na drugega, jeste na pisalni mizi in si ne vzamete nobenega odmora, potem uničujete svojo produktivnost.
  1. Po vsakemu 90-120 minutnemu delovnemu ”šprintu” odložite svoje delo in naredite neko aktivnost iz seznama, ki vam ponuja dejavnosti, katere vam povrnejo porabljeno energijo. Tako se boste nekoliko sprostili in regenerirali. Tudi športniki delajo intenzivne treninge in si nato privoščijo čas za regeneracijo, da bodo naslednjič dosegli še boljše rezultate. Enako prakso lahko prenesemo tudi v delovno okolje.
  1. Navadite se na vzorec ”šprint”, počitek, ”šprint”, počitek in ga spremenite v trden ritual. Tako boste delovali v svojem ritmu in vam pri tem ne bo več potrebno razmišljati kdaj potrebujete odmor. Poleg tega pa boste poskrbeli, da na koncu dneva ne poste utrujeni, ampak vam bo ostalo še nekaj energije za dejavnosti v prostem času.
  1. Ne delajte več stvari hkrati med ”šprintom”– ostanite osredotočeni na eno aktivnost in ji posvetite vso pozornost. Medtem ko možgani lahko razdelijo pozornost na dve manj zahtevni nalogi (npr. likanje in gledanje nadaljevanke), tega ne morejo narediti, ko opravljamo dve težki nalogi.  Tako lahko dve težki nalogi opravimo slabo, če ju želimo narediti hkrati in bomo nato več časa porabili za popravljanje napak, ali pa vsaki namenimo svoj čas ter ju opravimo odlično.

Konec koncev, odlični rezultati ne pridejo s tem, ko ženemo sebe do ali celo preko svojih meja. Naše delo je lahko najbolj učinkovito, če delamo v harmoniji z ritmom, ki ga želijo naši možgani in naše telo.

Vir:


Bi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preprečili energetski mrk? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending