Je denar sveta vladar tudi pri energiji zaposlenih?

»Največja nevarnost za večino od nas ni to, da ne bi dosegli previsoko zastavljenega cilja, temveč to, da cilj zastavimo prenizko in ga dosežemo.« (Michelangelo)

Motivacija je tematika, ki je zelo povezana s tematiko organizacijske energije. Kajti le posamezniki, ki bodo delovali na delovnem mestu, v delovnih pogojih, ki jih motivirajo bodo svojo energijo usmerili v delovanje ter v dobrobit podjetja. Velikokrat je pred vodjo težka naloga, kajti znajde se pred vprašanjem: ” Kako motivirati zaposlene?”. O tej tematiki sta pisali Suzana Dejić in Katarina Ponjavić, študentki psihologije v prispevku: Kako motivirati zaposlene-je denar res sveta vladar? Njune ugotovitve in misli najdete v nadaljevanju. Morda vam pri motiviranju vaših zaposlenih pridejo prav!

Kako motivirati zaposlene – je denar res sveta vladar?

Preden sva se lotili pisanja mnenja, sva iz radovednosti izvedli kratko anketo. Postavili sva preprosto vprašanje »Kaj vas najbolj motivira pri delu?« Največ glasov je dobil odgovor »Plačilo za opravljeno delo«. Pričakovano? Absolutno. Vsi delamo zato, da zaslužimo denar, s katerim si lahko privoščimo nujno potrebne dobrine. Toda kaj, ko denar preneha biti motivator za delo? Kje je tista meja, do katere nas denar še lahko zadovolji?

Drugi najpogostejši odgovor na vprašanje o motivaciji je bil »Možnost osebnostne rasti in delovne kariere«. So na to odgovorili tisti, ki so že dosegli tisto zgornjo mejo in sedaj potrebujejo nek drug motivator? Mogoče. Takoj za tem odgovorom pa sta sledila še odgovora: »Možnost za razvoj in uporabo svojih kompetenc« in »Zagotavljanje nenehnih izzivov pri delu«. Upali bi si trditi, da so te odgovore res podali tisti zaposleni, ki imajo svoj družbeni status urejen, so visoko na družbeni lestvici in od svoje zaposlitve dejansko pričakujejo nekaj več kot le materialne dobrine.

Kljub vsemu pa je človek le živo bitje s čustvi, ki mu dejstvo, da je zaželen in pohvaljen, zelo veliko pomeni. Dober vodja bo svojemu zaposlenemu vedno dal vedeti, da je nekaj naredil dobro, morda celo nadpovprečno, zaradi česar bo zaposleni raje prihajal v službo in tako posledično dosegal boljše rezultate, ki bodo na poslovanje podjetja vplivali pozitivno. Ljudje radi delamo v živahnem okolju. Kot primer lahko navedeva enega največjih podjetij na svetu – Google, ki svojim zaposlenim nudi raznoliko okolje z npr. tobogani, stoli za spanje in podobno. Nihče izmed nas ne želi delati v zamorjenem vzdušju, kjer zaposleni med seboj ne komunicirajo oziroma komunicirajo le o najnujnejšem.

Pogovarjali sva se tudi z zaposlenimi kolegi, ki so nama povedali, da je za njihovo organizacijo značilno, da vsako leto organizirajo piknike, kjer se družijo med seboj na bolj osebni ravni. Prav tako imajo organizirana srečanja, eno od njih je tudi bližajoča se novoletna zabava, praznujejo pa tudi večje dosežke podjetja. Ker je danes podjetjem težje denarno nagrajevati svoje zaposlene, se zatekajo k plačanim seminarjem, božičnim paketom za zaposlene, nekateri svoje zaposlene celo pošljejo v gledališča, kina. Eden ključnih dejavnikov za podjetje je lojalnost zaposlenega, zaradi tega mora podjetje poskrbeti, da se bo oseba tam počutila, kar se da dobro.

Raziskave kažejo, da so nemotivirani zaposleni več odsotni z dela (bolniške), pri delu kažejo slabše rezultate, so pod večjim stresom pri delu in posledično tudi manj zadovoljni s svojim osebnim življenjem. Rezultat tega je, da taki ljudje lahko organizacijo drago stanejo. In zopet pridemo do teme, ki smo jo poudarile v naslovu – denar JE sveta vladar. Vse se vrti okoli denarja. Pošteno plačilo je temelj dobrega medsebojnega sodelovanja med organizacijo in zaposlenimi. Motivirati zaposlene je težko, še težje pa je to motivacijo konstantno vzdrževati. Večina nas je na začetku svoje delovne poti zelo visoko motivirana, toda s časom ta raven motivacije pada. Naloga nadrejenih je, da znajo svoje podrejene vsak dan znova motivirati. Načinov je več. Eden izmed njih je, da v primeru, ko delo njegovih zaposlenih postane rutinsko, vnese v to rutino nekaj zabave, drugačnosti.

Da podjetje posluje uspešno pa je, še posebej danes, ko veliko podjetij propada, ključno. Vodilni v podjetju se morajo zavedati, da brez dobro motiviranega delavca tudi podjetje ne bo uspešno, zato je naloga vsakega vodje, da svojemu zaposlenemu nudi prijetno organizacijsko vzdušje, ki spodbuja timski duh, kulturo in možnost posameznikove osebnostne rasti. Seveda pa se nihče od nas ne bi branil tudi dodatnega bonusa na koncu meseca. Formula uspešnega podjetja je torej zadovoljen in ustrezno nagrajen zaposleni.

Vir:


Bi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preprečili energetski mrk? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending