Začnimo pri sebi nato vplivajmo na druge- tudi na področju organizacijske energije

Vedno je dobro začeti pri sebi. Na to nas opozarja število različnih situacij, od težav med poletom, ko se spustijo maske, kjer jo najprej nadenemo sebi in nato otroku, do sosede, ki govori: ”Najprej naj pomete pred svojim pragom”. Ravno tako je tudi, ko govorimo o organizacijski energiji. Dobro je, da najprej poskrbimo za produktivno, pozitivno osebno energijo ter nato nadaljujemo na skupinski, oddelčni ter organizacijski ravni. Zato bomo danes spregovorili o tem kaj lahko naredimo pri sebi, prihodnjič pa razkrijemo kako lahko vplivamo tudi na skupino, oddelek ali organizacijo.

Začnimo torej pri sebi

Pomembno je, da se zavedamo katere stvari nam v življenju pomagajo dvigovati energijo in s katerimi dejavnostmi si jo krajšamo. Ne morem našteti kaj točno je tisto, kar bi pri vseh posameznikih učinkovalo, ko govorimo o dviganju lastne energije, kajti ljudje se med seboj preveč razlikujemo. Ampak večina ljudi, ki deluje z visoko ravnjo pozitivne energije, prisega na pozitivne in načrtovane tako fizične kot čustvene treninge. Pogosto se želijo naučiti kako stopiti v stik z drugimi ljudmi na način, ki njim najbolj ustreza. 

Glavni ključ se skriva v poznavanju samega sebe. Ključno je ugotoviti kaj nam pomaga graditi, ohranjati, vzpodbuditi energijo in tudi kaj je tisto, kar znižuje našo produktivno energijo. Nato pa moramo zagotoviti, da tiste dejavnosti, ki nam pomagajo napolniti baterije počnemo pogosto, pa naj bo to vzeti si trenutek zase, učenje, branje tek, kuhanje, potovanje ali pa druženje z ljudmi, ki jih imamo radi.

Dejavnosti, pri katerih izgubljamo energijo pa je najbolje opraviti na začetku dneva, kajti tako vemo, da bomo imeli še dovolj energije, da se bomo z njimi soočili in da bomo kmalu opravili z njimi ter jih ne bomo nosili domov.

Prav tako je pomembno, da poskušamo skrajšati preživljanje časa z ljudmi, s katerimi moramo biti ves čas prijazni, stalno interaktivni, komunikativni, kajti tudi to je velik vir potrošnje energije pri marsikateremu zaposlenemu. Če pa smo že pred tem utrujeni, pod stresom, pa bomo verjetno še hitreje počrpali slabo energijo in je zato bolje, da se takšnim situacijam izogibamo v velikem loku. Pomembno je, da v podjetju znamo opaziti ljudi, ki zahtevajo preveč pozitivne energije in sami prinašajo ogromno negativne energije, kajti to škodi celotni organizaciji.  Ponavadi takšni zaposleni uničijo pozitivno energijo v organizaciji hitreje kot jo lahko pozitiven, produktiven vodja povrne.

Prav tako lahko z lastno energijo vplivamo na sodelavce. Vzemite si 10 sekund preden vstopite v sobo, začnete pogovor ali telefonski klic, da razmislite in se prepričate, da boste v prostor vnesli energijo, ki jo želite. To je le majhna navada, ki ne stane nič, a lahko vpliva na uspeh celotne organizacije. Kajti boljša kot bo vaša energije, boljše se bodo počutili tudi ljudje okoli vas in posledično tudi vi.  V 10 sekundah si lahko zastavite vprašanja: Ali znam ceniti tudi majhne stvari? Ali se zabavam, uživam pri delu? Ali nosim nasmešek? Kakšna je govorica mojega telesa? Kakšno je moje dihanje, hitro, nervozno ali počasno, umirjeno?  Ali sem pripravljen poslušati druge? Ali sem pripravljen vzpostaviti pristen očesni stik in podeliti iskreno pohvalo? To je le nekaj vprašanj, ki nam lahko pomagajo pri opazovanju lastne energije v odnosu do drugih.

Prav tako kot lahko projeciramo dobro energijo lahko tudi slabo. Dobro je biti pozoren na negativno govorjenje, obrazne izraze in govorico telesa. Zamislite si kakšno sporočilo in energijo prenese vodja, ki se skozi sestanek pomika proti vratom, dela grimase in nekaj godrnja. Verjetno ne preveč spodbudno. Prav tako lahko dobro energijo uničijo tudi vzdihljaji in ”vrtenje oči” in tako se pozitivne energija iz delovnih mest prenese drugam, organizacije pa utrpijo določene posledice.

Če smo pozorni na vse opisano in poskušamo izvajati omenjene vaje, upoštevati napisane nasvete, lahko pričakujemo, da se bo naša energija dvignila in bomo s tem vplivali tudi na ostale zaposlene. Kaj pa nas stane, če poskusimo? Nič. A če uspemo, so rezultati lahko odlični.

Preizkusite nasvete do prihodnjič, ko boste več izvedeli o tem, kako lahko vplivamo na energijo tudi na oddelčni ter organizacijski ravni.

Vir:


Bi radi preverili kakšno je stanje energije v vašem podjetju? Bi radi preprečili energetski mrk? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending