V kakšne pasti se lahko ujame vaše podjetje?

Slaba organizacijska energija ali nepremišljeno, neskrbno upravljanje z energijo ima lahko neugodne posledice za podjetje.  Predstavljamo vam 3 zanke, v katere se lahko zaplete vaše podjetje:

  • Zanka lenobnosti: Nekatera podjetja se v to zanko ujamejo predvsem iz dveh razlogov. Prvi se nanaša na nenehen uspeh v razmeroma stabilnem tržnem okolju. Zaradi pretekle uspešnosti uživa podjetje v varnem in nevtralnem položaju, a ne zaznava pritiskov iz okolice. Kadar podjetje zazna nujno potrebo po spreminjanju, ima velike težave, kajti ne želijo spreminjati obstoječega modela delovanja. Vendar pa takšen odpor do sprememb in lenobnost lahko privedeta do propada podjetja. Vzrok za lenobo pa so lahko tudi dolgotrajne faze, ko podjetje deluje pod lastnimi zmožnostmi. Zaposleni dosegajo povprečne rezultate, saj je delo lahko preveč ali premalo zahtevno glede na njihov potencial. Takšna obdobja s seboj prinesejo frustracije, zdolgočasenost in nezaupanje v lastne sposobnosti ter zmožnosti.
  • Zanka razjedanja: V podjetju, ki se ujame v zanko razjedanja primanjkuje timskega duha. Zaposleni se niso sposobni identificirati z organizacijo, kajti prihaja do neskladij med željo po udejanjanju in pripravljenosti na eni strani ter pomanjkanjem zmožnosti in odgovornosti na drugi strani. Vzroke lahko iščemo tudi v delovanju vodilnih kadrov. Ko zaposleni vidijo, da jih le ti ne podpirajo, se pričnejo obnašati destruktivno in agresivno. Občutijo jezo, sovraštvo in so nagnjeni k napadalnosti.
  • Zanka posploševanja: Velikokrat ambicije vodilnih kadrov podjetje ženejo do skrajnih zmožnosti in ga pretirano obremenijo. Ko uvidijo, da je le to znova zaspano, izvajajo na zaposlene še večji pritisk ali pa postavljajo nove, dodatne zahteve, ker želijo pospešiti razvoj. Podjetju, ki je izpostavljeno takšnemu naporu, začne primanjkovati energije in lahko prihaja do organizacijskega izgorevanja.  Podjetje izgubi sposobnost za aktiviranje pravih energij in izkoriščanje le teh za bistvene dejavnosti podjetja.

Bi radi preverili, če se je vaše podjetje ujelo v katero izmed zank? Bi radi izvedeli več o tem, kako se je moč izviti iz pasti? Sedaj imate odlično priložnost. Vključite se v Nacionalno merjenje organizacijske energije. Kako? Preverite tukaj. 

Prav tako se lahko naročite na prejemanje novic, ki se nanašajo na projekt in tematiko organizacijske energije. V spodnji okvir samo vnesite vaš email naslov.

Newsletter-blog
Sending